Nilgås
Hvorfor uønsket: Nilgåsen er meget aggressiv i forbindelse med yngleperioden. Den er ikke særlig tolerant over for andre ynglefugle i det område, hvor de slår sig ned (ligesom svaner og blishøns). Den kan endvidere krydse med den fredede gravand (Tadorna tadorna).
Status for bekæmpelse: Nilgås bekæmpes/holdes nede ved regulering. Arten kan være vanskelig at udrydde, hvis den først har etableret en egentlig bestand. Jægere og myndigheder bør derfor fastholde fokus på arten.
Kendetegn: Nilgåsen er ca. 70 cm lang og har et vingefang på ca. 120 cm. Den vejer mellem 1,5-2 kg. Nilgåsen er let at kende med sin brogede fjerdragt og dens tydelige mørkebrune øjemaske. Nilgåsen har en mørk plet på bugen og på hver vingeoverside findes et stort, hvidt felt. Benene er lange og blegrøde.
Levested: Nilgås lever ved søer, på enge og lignende fugtige steder.
Udbredelse: Nilgåsens naturlige udbredelse er i Nordafrika, syd for Sahara. I 1700-tallet ynglede nilgåsen langs Donau-flodens bredder, men blev udryddet på grund af jagt. Senere blev nilgåsen indført som park-fugl i England og Holland. I Holland slap nogle individer fri og herfra har bestanden af nilgæs spredt sig til Frankrig, Belgien og Tyskland. I år 2000 ynglede det første par nilgæs i Danmark - i Sønderjylland. Efterhånden er den set mange forskellige steder i landet ved søer, enge og lignende fugtige steder.
Kilde:
Fugle og natur
Naturstyrelsen