Bjergand

 

Kendetegn: Bjerganden er en dykand med en længde på 45-50 cm og et vingefang på 75-80 cm. Vingespejlet er hvidt. Hanner i pragtdragt har sort grøntglinsende hoved med gule øjne og gråblåt næb, lysegrå ryg, sort hals og bryst, hvide flanker og bug samt sort hale. Hunnen er brunlig med mørkebrunt/sort hoved og med en tydelig hvid plet der omkranser næbroden.

I flugten længere og tungere end Troldand - proportionelt som lille Gråand med rundt hoved "påsat" længere hals. Vingerne virker anbragt længere tilbage end Troldandens.

Variation: I eclipsedragten har hannen mørkere ryg og flanker og kan have en lys plet ved næbroden.

Forveksling: Bjerganden ligner en troldand, men har mere rundt hoved og mangler troldandens nakketop. Den kan også forveksles med lille bjergand og halsbåndtroldand, men disse to arter ses kun sjældent i Danmark.

Biologi: Bjerganden dagraster i meget store flokke til havs og trækker om aftenen til lavtvandede områder ved kysten for at fouragere på snegle og muslinger.

Bjerganden kan hybridisere (krydse) med andre dykænder, eksempelvis troldand.

Levested: Bjerganden kan ses i hele landet i vinterhalvåret, primært i de indre farvande. De største flokke ses i Kattegat. Århus-kalundborg overfarten er et rigtigt godt sted at observere bjergænder og sortænder fra om vinteren.

Udbredelse: Bjerganden yngler ved hav og søer i Island, Det nordlige Skandinavien og Sibirien.

Hvornår ses den? Bjerganden er primært en vintergæst i Danmark.

Kilde:
Fugle og natur
Naturstyrelsen